Yüzlerce yıllık köklü bir tarihe sahip olan Yunanistan hem doğu hem de batı kültüründen oldukça etkinmiş ve bu kültürlerle sayısız ortak nokta paylaşıyor. Bu birleşimin lezzetli bir sonucu olarak da muazzam ahengin olduğu mutfağa sahip. Yunan mutfağının etkisi kendi sınırlarını aşarak dünyanın en iyi mutfakları arasında sayılıyor. Aynı zamanda Türk mutfağıyla da birçok kesişim noktasında buluşuyor. Bereketli denizinin ve toprağının sunduğu malzemeleri müthiş bir uyumla birleştiren bu mutfağın temel felsefesi ise basit malzemeleri kullanarak ortaya en lezzetli yemekleri çıkartmak. Haydi gelin Yunan mutfağı ve Yunan yemek kültürü nasılmış,  beraber bakalım.

Musaka

Yunan mutfağının geleneksel yemeklerinden birisi olan musaka aynı zamanda Akdeniz ve Balkan mutfakları ile de ortak bir lezzettir. Yunanistan’da birçok restoranda kolaylıkla ulaşabileceğiniz musaka, kızartılmış patlıcanın patates ve domates sosuyla sotelenmesi ardından dana kıyma ve beşamel sos ile kaplanması şeklinde hazırlanıyor. Oldukça doyurucu bir lezzet olan musakanın yanında caciki tüketebilirsiniz.

Papucakia

Geleneksel Yunan mutfağına patlıcanlı bir diğer lezzet papucakia yani patlıcan dolması ile devam ediyoruz. Hemen her evde pişen lezzetlerden birisi olan bu yemeği hazırlarken patlıcanlar ikiye bölünür ve biraz fırında pişirilir. Ardından sotelenen kıyma ve beşamel sosu patlıcanların üzerine eklenir. Biraz musakayı andırdığını düşünüyor olmalısınız ancak bu iki yemeğin birbirinden ayrı olduklarını söyleyebiliriz. İsminin tam çevirisi ile görünüşünün benzerliğinden dolayı ‘küçük ayakkabı’dır.

Stifado

Et yemeklerinden söz etmişken Yunan mutfağının en sevilen lezzetlerinden birisi olan stifado, bol soğanlı etli yahniden söz etmemek olmaz. Geleneksel lezzeti ön plana çıkan detayı bol soğandan yapılmasıdır. Hazırlanırken genellikle dana eti kullanılır ancak özel tat ve bazı özel günlerde tavan eti de tercih edilir. Kısık ateşte uzun sürede pişen stifadoyu pazar günleri öğle yemekleri sofrasında görebilirsiniz.

Gemista

Türk mutfağında da güçlü bir yeri olan biber dolması, Yunan mutfağında da oldukça fazla seviliyor. Tıpkı burada da olduğu gibi biber ya da domatesten hazırlanır ve tencerede pişirilir. Harcında pirincin yanında kıyma, baharatlar ve çeşitli sebzeler bulunur. Çoğunlukla yaz yemeği olarak hazırlanan gemistanın yanında üzerine zeytinyağı ve kekik gezdirilmiş bir dilim peynir ile servis edilir.

Keftedes

Yunanistan’da her evde yapılan ve hemen herkes tarafından en çok sevilen yemek nedir diye soracak olursanız size vereceğimiz yanıt keftedes, bizdeki karşılığı ile anne köftesi olur. Dana kıymaya eklenen kimyonu bol olmakla birlikte baharat çeşitleri ile yoğurulur. Sade ya da domates salçası sosu ile pişirilir. Yanında patates ve pirinç pilavı ile servis edilir ve afiyetle tüketilir.

Suvlaki

Yunan mutfağına ait en sevilen ev yemeklerinden bahsettikten sonra sıklıkla tüketilen sokak lezzetlerinden birisinden söz etmek isteriz. Çöp şişe geçirilmiş kuşbaşı domuz, kuzu ya da tavuk etiyle hazırlanan suvlaki, ekmek arası ya da porsiyon olarak servis ediliyor. Suvlakiyi sade ta da pide içinde patates ve soslu tüketebilirsiniz.

Gyros

Türk mutfağıyla benzer bir lezzet olan Yunan döneri gyros , burada olduğu gibi yanında pilav ve domates, biber gibi garnitürler eklenerek servis ediliyor.

Bugaça

Doğum yeri Selanik olan bugaça, servis edilişine göre tatlı ve tuzlu olarak farklı damak zevki sunuyor. İnce ve çıtır yufkayla hazırlanan Yunan böreğinin harcında ıspanak, peynir ve kıyma bulunuyor. Özellikle sabah kahvaltısı yerine tüketiliyor. Bugaçanın tuzlu hali ne kadar seviliyorsa kremalı, çikolatalı tatlı hali de bir o kadar çok seviliyor.

Kolokithokeftedes

Serinletici ve tazeleyici bir lezzet arıyorsanız size kabak köftesini önerebiliriz. Rendelenip püre haline getirilen kabağın dereotu, nane ve uygun baharatlarla harmanlanması ile hazırlanan bu yemeği özellikle caciki ile birlikte tüketmenizi tavsiye ederiz.

Horiatiki

Bereketli toprakların sunduğu en temel sebzelerden yapılan bu salatada domates, soğan, salatalık, yeşil biberler bolca zeytinyağı, tuz ve kekikle harmanlanıyor. Üzerine de bir dilim feta peyniri eklenerek lezzetine lezzet katılıyor.

Midyeli Pilav

Ege Denizi’nin en taze balıklarından hazırlanan birbirinden lezzetli deniz ürünlerinin yer aldığı Yunan mutfağının en sevilen yemeklerinden birisi midyeli pilav. Deniz ürünlerini sevenlerin mutlaka denemesini önereceğimiz bu lezzet, ayıklanan midyelerin domates ve biberle buluşturulması ile hazırlanıyor.

Asma Yaprağında Sardalye

Hafif ve besleyici bir deniz ürünü lezzeti arıyorsanız asma yaprağında sardalyeyi tatmanızı önerebiliriz. Sardalye balığının asma yaprağı içine sarılarak fırında veya ızgarada pişirilmesi ile hazırlanıyor, afiyetle tüketiliyor.

Taramosalata

Bir meze çeşidi olan tarama, balık yumurtasının zeytinyağı, limon, patates, soğan ve kuru ekmek ile kremsi bir kıvam alana kadar iyice karıştırılarak hazırlanıyor.

Saganaki

Türkçe karşılığı ‘sahan’ olan saganaki birçok malzeme ile hazırlanabilen çok çeşitli bir yemek. En çok tercih edilenleri arasında ise domates sosunda karides saganaki, yufkaya sarılıp ardından balla tatlandırılan peynir saganaki ve yalnızca limonla tüketilen peynir saganali bulunuyor.

Caciki

Yunan mezelerinin en meşhuru hangisidir sorusunun yanıtı yüksek ihtimalle caciki olacaktır. Hemen her yemeğe lezzetli bir eşlikçi olan bu meze , süzme yoğurt, dereotu, sarımsak, tuz ve zeytinyağı ile hazırlanıyor. Basit güzellikleri seviyorsanız cacikiyi mutlaka denemelisiniz.

Feta Saganaki (un ile kaplanmış ballı beyaz peynir)

Tatlı ve tuzlunun arasında kalan lezzetleri seviyorsanız feta saganaki tam size göre! Fırında pişmiş ya da tavada kızartılmış beyaz peynir, yufka ile sarılır. Üzerine susam serpilip, bal gezdirilerek sunulur. Tuzlu peynir ve tatlı bal müthiş bir uyum eşliğinde unutulmayacak bir tat yaratır.

Kefalotiri Saganaki

Peynir sevenler haydi kefalotiri saganaki yemeye! Sert kaşar peyniri çeşidi olan kafalotiri, önce sudan geçirilir ardından una bulanarak tavada kızartılır. Üzerine susam serpiştirilir ve yenmeye hazır olur.

Amigdalota

Mis gibi kokusu piştiği ortamı sarıveren bademli kurabiyenin Yunanistan geleneği içinde önemli bir yeri bulunuyor. Sıcak ve samimi ilişkilerin ruhunu en güzel şekilde yansıtan tatlardan birisi olan amigdolataya ülkenin her yerinden ulaşabilirsiniz.

Damla Sakızlı Muhallebi

Damla sakızı üretiminde büyük bir pay sahibi olan bu topraklarda, damla sakızlı ürünleri hemen her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunlardan birisi de damla sakızlı muhallebi. Hafif ve kendine has ferahlatıcı aromaya sahip olan bu hafif tatlıyı Yunanistan ziyaretinizde denemenizi öneririz.

Revani

Türk topraklarında da bilinen ve hemen her mutfakta pişen lezzetlerden birisi olan revaninin, Yunanistan’da şerbetine portakal kabuğu rendesi eklenir. Çok yoğun bir şekerli tadı olmayan bu tatlı özellikle yaz günlerinde yanında dondurma eşliğinde servis edilir.

Galaktobureko (Şerbetli sütlü börek)

Yunanistan’ın geleneksel tatlılarından söz edeceksek size galaktoburekodan bahsetmeliyiz. Şerbetli sütlü börek anlamına gelen bu geleneksel lezzet, üzerine eritilmiş tereyağı sürülen çıtır yufkanın arasına muhallebi serilmesi ile hazırlanıyor. Yunan mutfağının damak şaklatan lezzetlerinden birisi olan bu tatlının üzerine limon kokulu şerbeti dökülür ve afiyetle yenilir.

Simigdalenios Halvas

Az malzeme ile çıkan muhteşem bir tatlı ziyafeti arıyorsanız size simigdalenios halvas yani irmik helvasını öneririz. İrmik, şeker, tereyağı ve suyun muhteşem oranlarında buluşmaları ile oluşan bu tatlının sade lezzetini çok seveceğinizi düşünüyoruz.

Size özel fiyat ve seçenekler için bizimle iletişime geçebilirsiniz

0212 560 36 36 sales@delux.com.tr

– Yolculuğunuzun her olağanüstü detayın özenle seçilmiş olması

– Kusursuz bir şekilde uygulanan, el yapımı, esnek ve kusursuz güzergahlar

– Egzotik destinasyonlarda uzmanı

– Olağanüstü hizmet ve detaylara tavizsiz özen

– Çiftler, aileler ve küçük gruplar için mükemmel özel yolculuklar

– Kendi kalış tarihinizi seçme özgürlüğü

– Tamamen özelleştirilebilir deneyimler

Otel ve Tur Satış
sales@delux.com.tr0555 963 7216

Go to Top