Kabul ediyoruz, yeni nesil yöntemlerin de etkisiyle usta baristaların demledikleri kahveler tıpkı birer sanat eseri gibi… Ancak bu sizin de evinizde nitelikli ve lezzetli kahve demleyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Son yıllarda evde nitelikli kahve demlemenin popülerliği oldukça yükseldi ve bununla birlikte demleme ekipmanları kolaylıkla ulaşılabilir durumda. Evde filtre kahve makinesinin yanı sıra moka pot, French press, drip, chemex, aeropress gibi ekipmanlarla kendinize ve konuklarına harika kahveler demleyebilirsiniz. Ayrıca yardımcı ekipmanlar olarak hassas tartı, kahve öğütücü ve kronometre ile takımınızı tamamladığınızda ev ortamınızda hazırlayamayacağınız kahve yok diyebiliriz. Kahve severler, haydi toplanın evde kahve demleme yöntemleri hakkında tüm merak edilenleri yanıtlıyoruz.
Kahvenizi Demlemeye Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Hangi yöntemi kullanacak olursanız olun fark etmez evde leziz bir kahve demlemenin en önemli noktası taze öğütülmüş kahve çekirdeği kullanmak. Bunun için kendinize ev tipi ufak bir değirmen alabilirsiniz. Kahvenizi demlemeden önce sadece demleyeceğiniz kadar öğütürseniz hem daha leziz bir kahve elde etmiş olur hem de çekirdekleriniz daha uzun süre taze muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca kahve çekirdekleriniz de havayla temas etmemeli. Bunun için paketinizi çok sıkı bir şekilde kapatmalısınız. Kahvenizi nemden uzakta ve kuru bir yerde saklamalısınız. Kahvenizi buzdolabına koymamak da önemli bir etken çünkü buzdolabının soğuğunda kahvenizin kokusu ve aroması zayıflar.
Türk Kahvesi
Kahve demleme yöntemleri arasında ilk bulunan yöntemin Türk kahvesi olduğunu biliyor muydunuz? Türk kahvenizi lezzetli bir şekilde hazırlamak için öncelikle bilmeniz gereken kahvenizin taze ve en ince ayarda çekilmiş olması ile kahvenizi yaparken kullanacağınız suyun soğuk su olmasıdır. Zengin aromalı ve bol köpüklü bir kahve hazırlamanın ilk aşamasının bu olduğunu söyleyebiliriz. Türk kahvenizi hazırlamak için fincan sayınız kadar su ve tatlı kaşığı kahvenizi cezve içine alıp ocağı açmadan önce bir kez karıştırmalı ardından kısık ateşte karıştırmadan pişmeye bırakmalısınız. Ayrıca şeker kullanmak isterseniz ilk aşamada cezveye şekerinizi de atmalısınız. Türk kahvesini diğer kahve çeşitlerinden ayıran bir özellik de telvesi ile birlikte tüketilebilen tek kahve olması.
Moka Pot
İtalyan cezvesi olarak da anılan moka pot, 1933 yılında bulunan bir kahve demleme yöntemidir. Kahvenizi moka pot ile espresso elde etmiş olursunuz. Bu sistemde kahvenizi hazırlamak için öncelikle ekipmanın alt haznesine vida hizasına kadar suyunuzu koyun ve üzerine yerleştirilen metal delikli hazneye kahvenizi doldurun. Üzerini kapattıktan sonra ocağınızın üzerine alın. Kaynayan su basınçla birlikte yükselir, kahveyi ıslatır. Yine basıncın etkisiyle kahve en üst hazneye çıkmış olur. Moka potun tercih edilmesinin en büyük nedeni espresso makinesine göre çok daha uygun fiyatlı ve kolay taşınabilir olması diyebiliriz. Ateş olan her yerde espresso yapabilir, eğer espressodan hoşlanmıyorsanız içine en fazla 100 ml su ekleyerek americano kahve de hazırlayabilirsiniz.
Sifon Kahve Demleme
Tasarımı ile dikkat çeken bu demleme yöntemi 1830’lu yıllarda Avrupa’da bulunmuş. Sifon sistemde kahvenizi demlemek için öncelikle ekipmanınızın altına yerleştirdiğiniz alevli ısıtıcı ile alt haznedeki suyu ısıtın. Basınç ile yukarı doğru çıkan su, kahve ile buluşur ve demlenmeye başlar. Sıradaki aşamada ısıtıcı kaldırılır ve azalan basınç ve soğuma sayesinde kahve yeniden aşağı iner böylelikle kahveniz artık içime hazırdır. Unutmadan ekleyelim kahveniz kalın ya da orta kalınlıkta öğütülmüş olmalı.
French Press
Tüm dünyada evde kahve demleme yöntemleri arasında en yaygın kullanılan ve kolay ulaşılabilir ekipman French presstir. Bu ekipmanla kahve demlemenin yanı sıra bitki çayı da hazırlayabilirsiniz. Dünyanın hemen her yerinde karşılaşabileceğiniz French press’in nasıl bulunduğuna dair kesin bir bilgi olmasa da patenti yaklaşık 100 yıl öncesinde İtalyanlar tarafından alındı. Cam sürahi ve piston olmak üzere basit bir düzeneğe sahip olan bu ekipmanda kahve demlemek için 200 ml su için 8 gram kahve ekleyebilirsiniz. Kahveniz yaklaşık 5 dakika demlendikten sonra piston aşağı indirip kahvenizi fincanınıza alabilirsiniz.
Drip Kahve Demleme
Drip kahve yönteminin icadının ilginç bir hikayesi var; 20. yüzyılın henüz ilk yıllarında Alman bir ev kadını olan Melitta Bentz, aşırı demlenmesi sonucu kahvenin tadının acılaştığını fark ederek öncelikle filtre kağıdını bulur. Ardından öğütülmüş kahveyi filtre kağıdına yerleştirip üzerine sıcak su ekleyerek hem pürüzsüz bir doku hem de acılaşmış kahve tadının önüne geçer. Yıllar içinde gelişme gösteren bu yöntemde kahve paslanmaz çelik, seramik, cam gibi altı delik olan kaplarda demlenebiliyor. Suyunuzu dökerken dikkat etmeniz gereken nokta ise kapların içinde eşit oranlarda yer alan kanalların yönünde olması. Basınç uygulamamalısınız. Ayrıca önce filtre kağıdınızı ıslatarak kağıt kokusunu giderebilirsiniz. Bu yöntem için 250 ml su için 17 gram kahve kullanmalısınız. Tüm basamakları tamamladığınızda nefis bir filtre kahve lezzeti sizi bekliyor olacak. Unutmadan ekleyelim bu yöntem aynı zamanda pour over ya da V60 ismiyle de biliniyor.
Aeropress
Kısaca kahveyi basınç gücüyle demleme yöntemi olan Aeropress, son yıllarda öne çıkan oldukça popüler demleme tekniklerinden birisi. Günümüzden yaklaşık 15 yıl önce Amerikalı bir oyuncak firması tarafından keşfedilen bu sistem tam da en kısa sürede kahvesine kavuşmak isteyenlere göre! Çünkü diğer yöntemlere göre kahveyi en kısa sürede demliyor. Hızının yanı sıra kırılmaz malzemeden üretilen ekipmanı özellikle kamp yapanların tercih etmesine de dene oluyor. İdeal su ve kahve oranını öğrenmek isterseniz de 230 ml su için 17 gram orta incelikte öğütülmüş kahvenin yeterli olacağını söyleyebiliriz. Unutmayın, kahvenizi iki aşamada demlemesiniz. Öncelikle aeropressinizi sıcak su ile çalkalayarak ısınmasını sağlayın. Ardından kahvenizi ekleyin ve önce 50 ml suyu yavaşça gezdirin, 45 saniye bekleyin. Ardından kalan suyu yine yavaş yavaş kahvenizin üzerinde gezdirin. Tüm süreci 90 saniyede tamamlamalısınız.
Cold Brew
Kahve severlerin yaz aylarında sıklıkla tercih ettiği bir demleme yöntemi olan cold brew, yoğun bir soğuk kahve lezzeti sunuyor. Japonların tüm dünyaya bir armağanı olan cold brew, buz ve soğuk su ile 18-24 saat arası gibi uzun bir sürede demleniyor. Cold brew ekipmanları diğer kahve demleme gereçlerine göre biraz pahalı ancak bu sizi hiç üzmesin çünkü uygun fiyatlı ekipman ve basit yöntemlerle de kahvenizi demleyebilirsiniz. Bunlardan birisi olan French press ile 3 kolay adımda soğuk kahvenize ulaşabilirsiniz. Öncelikle French pressinize 35 gram taze öğütülmüş kahvenizi koyun ardından 300 ml su ve 200 gram buz ekleyip buzdolabına yerleştirin. 18 saatin ardında presleyin ve süzüp temiz bir bardağa alın. Ta da kahveniz hazır!
Chemex Demleme Yöntemi
Chemex demleme yöntemi sıklıkla üçünü dalga kahvecilerde kullanılsa da uygun ekipmanlarla evinizde de hazırlayabilirsiniz. Drip tekniği ile benzer noktaları olsa da alt ve üst haznesi birleşik bir sürahi gibidir ve demleme esnasında daha kalın bir filtre kağıdı kullanmalısınız. Ayrıca cam ekipman sayesinde kahvenizin aromatik lezzetini damağınızda daha doygun şekilde hissetmenizi de sağlar. Hazırlanış aşamasında ise şu basamakları izlemelisiniz, öncelikle filtre kağıdını ıslatmalı ve kahvenizi eklemelisiniz. Ardından dairesel hareketlerle yavaşça suyunuzu eklemeli ve kahvenizin demlemelisiniz.
Kapsüllü Makineler
Kapsüllü makinelerle kahve hazırlamak en zahmetsiz yöntem olsa da bu lezzetinin daha az olduğu anlamına gelmiyor. Ev ortamınızda kendinize kolaylıkla kahve keyfi yaşatmak istiyorsanız bu yöntemi de tercih edebilirsiniz. Plastik kapsüllerde sunulan kapsüllerin içinde önceden öğütülmüş ve sıkıştırılmış kahve bulunuyor. Uygun makinesine yerleştirdiğiniz kapsüllerden içinden geçen basınçlı su sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde sizi kahvenize kavuşturuyor.
Size özel fiyat ve seçenekler için bizimle iletişime geçebilirsiniz
0212 560 36 36 sales@delux.com.tr
– Yolculuğunuzun her olağanüstü detayın özenle seçilmiş olması
– Kusursuz bir şekilde uygulanan, el yapımı, esnek ve kusursuz güzergahlar
– Egzotik destinasyonlarda uzmanı
– Olağanüstü hizmet ve detaylara tavizsiz özen
– Çiftler, aileler ve küçük gruplar için mükemmel özel yolculuklar
– Kendi kalış tarihinizi seçme özgürlüğü
– Tamamen özelleştirilebilir deneyimler
Otel ve Tur Satış
sales@delux.com.tr – 0555 963 7216