Medeniyetler bahçesi Anadolu’nun keşfi devam eden antik kentlerinden birisi olan Aizanoi’de bugünlerde heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kentte Afrodit ile Dionysos heykellerinin baş kısmının bulunmasının ardından aralık ayının ilk günlerinde Yunan mitolojisinde Herakles olarak adlandırılan Herkül’ün de heykeline ulaşıldı. Haydi şimdi tarihte kısa bir yolculuğa çıkalım ve Aizanoi’yi yakından tanıyalım…
Aizanoi Antik Kenti’nin Tarihçesi
Roma dönemi öncesine ait henüz çok fazla bilgi sahibi olmadığımız Aizanoi Kenti’nin geçmişi M.Ö. 3000 yılına değin gidiyor. Frigya’ya bağlı Aizanitisler’in ana yerleşim noktası olan kent, Helenistik çağda bölge Bergama’ya bağlıdır ancak M.Ö 133 yılında Roma egemenliğine girer. Roma döneminde ihtişamını yükselten Aizanoi, tahıl, şarap ve yün üretimi ile zenginleşir ve ünü bölge sınırlarını aşar. Kesin kentleşme bulgularına dair detaylar ise 1. yüzyılın sonlarını karşılar.
Aizanoi’nin Tarih Sayfasındaki Önemi
Aizanoi’nin önemini anlatmaya kentin en parlak dönemlerinden bahsederek başlayalım. Tarih 2 ve 3. yüzyılda akarken kent tüm görkemi ve bereketiyle ihtişamını sürdürür. Hatta Anadolu’nun en büyük Zeus tapınağını barındırmasının yanı sıra Bizans döneminde de piskoposluk merkezi olur. Aizanoi’nin büyük bir antik tiyatrosu vardır ve hemen yanında stadion yani stadyum, ikisi günümüzde dahi kullanılabilir durumda olan beş tane köprü, iki hamam, baraj, mezar alanları ve sütunlu caddeler tarihi kalıntıları arasında gösterilebilir.
Zaman Helenistik çağa doğru evrilirken kent Bergama Krallığı’na bağlanır fakat M.Ö 133 yılında Roma egemenliğine dahil olur. Bu dönemle birlikte üretim gücü yükselir ve bilinirliği sınırları aşar. Ancak 7. yüzyıla geldiğimizde önemini yitirmeye başlar. Selçuklular’ın Aizanoi’yi ele geçirmesi ile burası çavdar tarlaları alanı haline gelir hatta öyle ki 1200’lü yılların ardından bölgenin ismi Çavdarhisar olarak değişir. 1926 yılında Alman arkeologların başlattığı kazı çalışmaları ile yeniden gün yüzüne çıkarılan Aizanoi’de çalışmalar günümüzde de devam ediyor. Bugünlerde yoğun kış koşulları nedeniyle kazılara ara verilen antik kentte yeniden çalışmalar nisan ayının başında başlayacak.
Dünyanın İlk Borsası Binası Aizanoi’de Kurulmuştu
Anadolu’da bulunan birçok antik kentte mermer bloklar üzerinde genellikle ışık ve bitki motifleri ile aslan ve diğer hayvan figürleri ile sıklıkla karşılaşılır. Fakat Aizanoi ezberleri bozuyor ve burada sıklıkla kadın ve dişi figürlerin kullanıldığını görüyoruz. Çavdarhisar Kasabası bugün gözümüze oldukça küçük görünse de kendi döneminde Aizanoi görkemli bir görünüme sahip ve gelişmiş bir medeniyete sahip. Hatta dünyanın ilk borsa binası olan yapının temelleri de kent sınırları içinde bulunuyor.
Aizanoi Antik Kenti’nde Bulunan Eserler Nelerdir?
Günümüzden yüzlerce yıl önce Anadolu’nun en bereketli ve gelişmiş kentlerinden birisi olarak sayılan Aizanoi’de tarihi değeri yüksek birçok yapı ve eserler bulunuyor.
Zeus Tapınağı
Bu yapıya dair ilk söyleyeceğimiz şey dünyada bir benzerinin daha olmadığı. Hem yapı planı kendine has hem de dünya üzerinde günümüze en sağlam şekilde ulaşan Zeus Tapınağı özelliğine sahip. Son çalışmalarda elde edilen bulgularda tapınağın kuzeybatı alınlığında orta akroterde bir kadın büstünün yer alması bu tapınağın hem Zeus’a hem de bereket tanrıçası Kybele’ye adanmış olduğunun işareti.
Stadyum ve Tiyatro
Birçok açıdan benzersiz olan Aizanoi, stadyum ve tiyatro kombinasyonunda da eşsiz. M.S 160 yılında yapımına başlanan yapının elde edilen bilgilere göre yapım süresi oldukça uzun sürmüş ve M.S 3. yüzyılın ortalarına kadar devam etmiş. Stadyumun oturma sıraları çokgen biçimli ve bu da yapının ortasının genişlemesine neden olmuş. Stadyum ve tiyatro binaları birbirlerine yapışıktır ve stadyumun tiyatroya bakan cephesi mermerle kaplı bir duvarla ayrılır.
Yuvarlak Yapı – Macellum ve Geç Antik Sütunlu Cadde
Kentin güneyine doğru ilerlediğimizde M.S 2. yüzyılın ikinci yarısında -yüksek olasılıkla gıda pazarı olarak kullanılmış, yuvarlak bir yapı bulunuyor. Macellum olan yapının duvarlarında İmparator Diocletian’ın 301 yılında enflasyona karşı ücret tespitlerinin de bir kopyası bulunuyor. Bu yuvarlak yapıyı kuzeydoğu bölgesinden sınırlayan köy evinin arkasının kazılmasıyla sütunlu galerilerle çevrili olan ve M.S 400 yıllarına ait olduğu saptanan bir cadde ortaya çıkarıldı. Bu kazılarda elde edilen en güzel haberlerden birisinin sütun ve kiriş parçalarının neredeyse bütününün ele geçmesi oldu ve mermer tamamlamaları yapılarak yeniden ayağa dikildi.
Mozaikli Hamam
Aizonai’de uzun yıllar süren çalışmaların sonucunda M.S 3. yüzyılda şehrin kuzeydoğusuna inşa edilen iki büyük hamama ulaşılır. Büyük kireçtaşı bloklardan oluşan binanın içinde yer alan hamamlardan birisinin zemininde mozaik süslemeleri bulunuyor. Tarihler M.S 4 yüzyılı gösterdiğinde hamamın ana mekanının düzenlendiği ve erken Hristiyan cemaatinin yöneticiliğinin yapıldığı piskoposluk merkezi olarak hizmet ettiğine ulaşılır.
Köprüler
Antik çağda Penkalas Nehri –bugünkü ismiyle Kocaçay’ın her iki yakasında bulunan ve günümüze uzanan yapı kalıntılarının büyük bir çoğunluğu Roma eserlerindendir. Aizanoi’nin iki yakasını birbirine bağlayan dört köprüden ikisi bugün dahi kullanım sunuyor.
Antik Baraj ve Taş Ocakları
Sel basmaları ve olası felaketleri önlemek amacıyla Penkalas Nehri üzerinde günümüze kadar korunarak gelmiş bir baraj duvarı bulunur. Baraj duvarının üst bölümündeki kayalıklarda o dönemlerde burasının taş ocağı olarak kullanıldığına dair izler de yakalanmıştır.
Size özel fiyat ve seçenekler için bizimle iletişime geçebilirsiniz
0212 560 36 36 sales@delux.com.tr
– Yolculuğunuzun her olağanüstü detayın özenle seçilmiş olması
– Kusursuz bir şekilde uygulanan, el yapımı, esnek ve kusursuz güzergahlar
– Egzotik destinasyonlarda uzmanı
– Olağanüstü hizmet ve detaylara tavizsiz özen
– Çiftler, aileler ve küçük gruplar için mükemmel özel yolculuklar
– Kendi kalış tarihinizi seçme özgürlüğü
– Tamamen özelleştirilebilir deneyimler
Otel ve Tur Satış
sales@delux.com.tr – 0555 963 7216