Konya Gezi Rehberi: Konya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 27 Yer

Mevlana ve Nasreddin Hoca gibi tarihin önemli isimlerine tanıklık etmiş, tarihi İpek Yolu’nun geçtiği kent olan Konya oldukça derin bir tarihe ve kültüre sahip. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olan Konya’da keyifle gezebileceğiniz birbirinden güzel nokta bulunuyor. Kültür turizminin yanı sıra inanç turizmi için de her yıl binlerce turistin odak noktasında yer alıyor. Gelin şimdi hep beraber Konya’da gezilecek ve görülecek yerler nerelermiş, birlikte bakalım.

1- Mevlana Müzesi

Tüm dünyanın saygıyla andığı, temel felsefesi hümanistlik olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin Türk ve İslam kültürü üzerindeki etkisi oldukça büyük. Günümüze değin korunarak gelen ve müzeye çevrilen Mevlevi Dergahı, yıl boyunca birçok yerli ve yabancı turist ağırlıyor. 1926 yılından beri konuklarını kabul eden müzede en çok ilgiyi Mevlana’nın türbesi olan Yeşil Kubbe çekiyor. Müzede Mevlana Türbesi’nden başka derviş odaları, mutfak, meydan-ı şerif odası, şadırvan, çelebi daire ile Hürrem Paşa Türbesi, Sinan Paşa Türbesi, Fatma Hatun Türbesi, Mehmet Bey Türbesi, Fatma Hatun ve Eflaki Dede Türbesi ve Fatma Hatun Türbesi yer alıyor.

Mevlana’yı detaylı bir şekilde anlattığımız içeriğimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 

2- Karatay Medresesi – Çini Eserler Müzesi

Anadolu Selçuklu döneminde inşa edilen Karatay Medresesi, dönemine ait çini ve taş işçiliğinin en nadide eserlerinden birisi olarak gösteriliyor. Özellikle yapının giriş kapısına baktığımızda muhteşem bir taş işçiliğini göreceksiniz. 1955 yılından beri Karatay Çini Eserleri Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze ziyaretinizde döneme ait birbirinden güzel çini örneklerini görebilirsiniz.

3- Konya Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en eski ikinci arkeoloji müzesi olan Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Çeşitli nedenlerle sergilenen eserler 1927’de Mevlana Müzesi’ne, 1953’te İplikçi Camii’ne taşınır. 1962 yılına geldiğimizde ise müze bugün de faaliyet gösteren kendi binasında hizmet vermeye başlar. Bu müzede neolitik çağ eserler, Asur Ticaret Kolonileri’nin yaşadığı dönem olan eski tunç ve orta tunç çağ eserler, demir çağı eserleri ile Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler de bulunuyor.

4- Atatürk Müzesi

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan bina, 1912 yılında kesme taş ve tuğla yapı malzemelerinden inşa edilir. Konya ziyaretlerinde konaklaması için Konyalılar tarafından Atatürk’e armağan edilir. Atatürk Müzesi ziyaretinizde Atatürk’ün Konya ziyaretine ait hatıralar, Kurtuluş Savaşı fotoğrafları, Atatürk’e ait şahsi eşyalar ve dönemin gazete kupürlerini yakından inceleyebilirsiniz.

5- Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Günümüze özgünlüğünü koruyarak gelen yapı, 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılır ve 1992 yılında restore edilmeye başlanır. Ardından Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlar. Müzenin giriş katı Etnografik ve Arkeolojik eser Deposu olarak kullanılırken ikinci katında arkeolojik eserleri, üçüncü katında ise etnografik eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

6- Zaman Müzesi

Türkiye’de bir ilk olan Zaman Müzesi’nde Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemlerine ait yüzlerce yıl kullanılmış olan zaman ile ilgili araçlar sergileniyor. Özel tasarım saatler, Osmanlı paşaları tarafından düzenlenen günlük olayların yazıldığı ruznameler, cep ve masa takvimleri bu müzede yer alan eserlerden.

7- İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi

1264 yılında kullanılmaya başlanan medrese, naif Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. Hadis ilminin öğretilmesi amacıyla Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından inşa ettirilir. Bugün müze olarak hizmet veren yapıda Selçuklu ve Karamanoğlu dönemlerine ait narin motifler, sandukalar, mermerler, kitabeler, kabartmalar ve ahşap ürünler sergileniyor. Selçuklu sembolü olan çift başlı kartalı bu yapıda yakından inceleyebilirsiniz.

8- Mevlana Meydanı

40 bin metrekare gibi oldukça büyük bir alanı kapsayan Mevlana Meydanı’nda Mevlana Müzesi, II. Selim tarafından yaptırılmış Selimiye Camii, Mevlana Çarşısı, Mevlana Kültür Merkezi ve Yusufağa Kütüphanesi gibi yapılar yer alıyor.

9- Zafer Meydanı

Konya’nın kalbi olarak gösterilen bu meydana günün tüm saat dilimlerinde kendine has bir yoğunluğa sahiptir. Konya Büyük Şehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu meydanda Zafer Çeşmesi ve Selçuklu anıtının yanı sıra keyifle vakit geçirebileceğiniz mağaza, kafe ve restoranlar bulunuyor. Ulaşımın da kalbi olan Zafer Meydanı’nı Konya ziyaretinizde görmenizi öneririz.

10- Bedesten Çarşısı

Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Bedesten Çarşı, oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiş. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen tarihi yapıda bugün her bütçeye uygun giyim ürünlerinden kuyumculuk ürünlerine kadar birçok şey bulabilirsiniz.

11- Alaeddin Tepesi

Görmeye pek alışkın olmadığımız bir tepe olmayan Alaeddin Tepesi Konya merkezde yer alıyor. Konya halkı tarafından önemli bir değer olan bu tepenin tarihi oldukça eski dönemlere rastlıyor. 1941 yılında Türk Tarih Kurumu’nun başlattığı kazılar sonucunda elde edilen bilgiye göre aslında tepedeki ilk yerleşim M.Ö 3000’lere kadar rastlıyor. Tarih boyunca birçok medeniyeti barındıran bu tepede sırasıyla Frig, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanıldı. Günümüze geldiğimizde de sahip olduğu köklü tarihi değerinin yanı sıra mesire yeri olarak hizmet veriyor. Bugün tepede yer alan en önemli yapı ise Alaeddin Camii ve kümbetleridir. 1220 yılından günümüze gelen bu yapı, adını Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat’tan alıyor.

12- Meram Hamamı

Kitabesinden edindiğimiz bilgiye göre Karamanoğulları döneminde yapılan Meram Hamamı, Meram Köprüsü’nün hemen yanında bulunur. 1424 yılında Hacı Hasbey Oğlu Mehmet Bey tarafından inşası tamamlanan hamamın yapımında kesme taş ile moloz taş kullanılmış ve bölümlerin üzerleri kubbeyle örtülüdür. Kadın ve erkek kullanımına özel iki ayrı kısımdan oluşan hamam; soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşuyor.

13- Konya Bilim Merkezi

TÜBİTAK tarafından desteklenen Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu proje, ilk bilim merkezi olma özelliğini taşıyor. 100 bin metrekarelik bir alana kurulan bu tesiste 26.250 metrekarelik bir bina, 11 bin metrekarelik yürüyüş yolları ve 47 bin metrekarelik yeşil alanı bulunuyor. Tam bir cazibe noktası olan Konya Bilim Merkezi hem önemli bir yeşil bina örneği hem de rüzgar enerji santrali ile güneş panellerini de içinde bulunduruyor.

14- Beyşehir Leylekler Vadisi

İlkbahar aylarıyla birlikte canlanan doğayı keyifle gözlemleyebileceğiniz noktalardan birisi. Coğrafi güzelliklerinin yanı sıra binlerce leyleğin bu park alanına gelerek yuva kurduğu Leylekler Vadisi, doğa severlerin tercih ettiği yerlerden. Özellikle leyleklerin göç dönemlerinde oldukça güzel karelerle karşılaşacağınız Beyşehir Leylekler Vadisi’nde oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz.

15- Kyoto Japon Parkı

Japon kültürünün sergilendiği Kyoto Japon Parkı, 2010 yılında kullanıma sunuldu. Tamamen Japon kültürüne, peyzajına ve mimarisine göre kurulan parkın içinde restoran ve kafeler yer alıyor. Burada yeşil alanın keyfini çıkarabileceğiniz gibi geleneksel Japon yemeklerinden de tadabilirsiniz.

16- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Kelebeklerin yaşamları hakkında değerli bilgiler edinebilir, onların henüz bir tırtılken nasıl da naif bir kelebeğe dönüştüklerini doğal yaşam alanları içinde gözlemleyerek öğrenebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte oldukça keyifli bir gün geçirebileceğiniz Tropikal Kelebek Bahçesi’ni keşfetmenizi öneririz.

17- Nasreddin Hoca Gülmece Parkı

Nasreddin Hoca Türbesi’nin karşısında yer alan Nasreddin Hoca Gülmece Parkı, Türk mizahı denildiğinde akla ilk gelen isim Nasreddin Hoca’nın fıkralarından esinlenerek inşa edilmiş. Özellikle küçük misafirlerinin oldukça eğlendiği bu parkı görmenizi öneririz.

18- Kültür Park

2009 yılında hizmete başlayan Kültür Park’ta birçok sosyal etkinliğin düzenlenebilmesi için uygun mekanlar, amfi tiyatro gibi yapılar da bulunuyor.

19- Selçuklu Çiçek Bahçesi

Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Selçuklu Çiçek Bahçesi’nde tam 9 türe ait 250 bin adet çiçek bulunuyor. 8.700 metrekarelik bir alana kurulan bu parkta seyir tepesi, oyun alanları bulunuyor.

20- Türk Yıldızları Parkı

Ankara yolu üzerinde bulunan Türk Yıldızları Parkı, yaklaşık 320 bin metrekarelik alanı kapsıyor. 50 metre kanat genişliği, 54 metre uzunluğa sahip Airbus A300 tipindeki uçak, restoran olarak Konya’nın eşsiz lezzetlerini sunuyor.

21- Beyşehir Gölü

1993 yılından beri koruma altında olan ülkemizin en büyük milli parkı Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda büyüklü küçüklü 33 ada bulunuyor. Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olan Beyşehir, tabiat ananın en güzel hediyelerinden birisi. Konya ziyaretinizde mutlaka gezmenizi önerdiğimiz noktalardan birisi olan bu göl muhteşem bir bitki örtüsü ve faunaya sahip. Üstelik kamp yapmayı seviyorsanız gölün etrafında kamp yapma olanağına sahip olduğunuzu da hemen ekleyelim.

22- Eflatun Pınarı

Anadolu uygarlıklarından birisi olan Hititler döneminden kalan Eflatun Pınarı, Beyşehir’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Göğü taşıyan, yerle gök arasında ilişki kuran tanrıların tasvirlendiği Eflatun Pınarı’nın isminin renginden geldiği tahminler arasında yer alıyor. Pınarın kuzey kısmında 7 metre genişliğe 14 metre yüksekliğe sahip oldukça görkemli bir abide bulunuyor.

23- Tuz Gölü

Van Gölü’nden sonra en büyük ikinci göl olan Tuz Gölü, aslında Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırlarının kesişiminde bulunuyor. Türkiye’nin tuz ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı Tuz Gölü aynı zamanda dünyanın en tuzlu ikinci gölüdür. Tektonik çukurluğun en derin bölgesinde yer alır ve rengi zaman zaman kızıla döner. Bunun nedeni ise su içinde yaşayan alglerdendir. Yağışların arttığı dönemde su oranı yükselir ancak yaz döneminde suyun çekilmesiyle tuz oranı artar. Büyüklüğünün yanı sıra farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapmasıyla öne çıkar. Allı turna kuşu olarak bildiğimiz flamingolar, kocagöze, kılıç gaga ve yaban kazları bu türlerin bazılarından. Tuzların üzerinde yürüyüş yapabilir, birbirinden güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

24- Meke Gölü

Krater göllerinden birisi olan Meke Gölü, sönmüş bir volkan kraterinin su dolması ile günümüzden yaklaşık 5 milyon yıl önce oluşmuştur. Uzunluğu 800 metre, genişliği ise 500 metre kadardır. Derinliği 12 metre olan gölün suyu tuzlu bir yapıdadır. Göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Meke, mola verdikleri noktalardan birisidir.

25- Tınaztepe Mağarası

Seydişehir’de bulunan Tınaztepe Mağarası’nın alametifarikası tüm dünyada üçüncü Türkiye’de ise en büyük mağara oluşu. 1968 yılında Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilen mağaranın uzunluğu 22 kilometre. Ancak yalnızca 1580 metrelik bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

26- Yerköprü Mağarası

Göksu Nehri yatağı sırasında bulunan Yerköprü Mağarası tam bir doğa harikası. 5000 metre uzunluğa sahip olan bu mağarada isterseniz yüzebileceğinizi de ekleyelim. Ancak önemle hatırlatmak isteriz ki Yerköprü Mağarası’na gelirken mutlaka yanınızda rehberiniz olmalı.

27- Çatalhöyük

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük, Konya şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunuyor. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük Ören Yeri, insanlık tarihine ışık tutuyor. Konya ziyaretinizde şehir dışına çıkma imkanınız varsa bu noktayı kesinlikle görmenizi öneririz.

Size özel fiyat ve seçenekler için bizimle iletişime geçebilirsiniz

0212 560 36 36 sales@delux.com.tr

– Yolculuğunuzun her olağanüstü detayın özenle seçilmiş olması

– Kusursuz bir şekilde uygulanan, el yapımı, esnek ve kusursuz güzergahlar

– Egzotik destinasyonlarda uzmanı

– Olağanüstü hizmet ve detaylara tavizsiz özen

– Çiftler, aileler ve küçük gruplar için mükemmel özel yolculuklar

– Kendi kalış tarihinizi seçme özgürlüğü

– Tamamen özelleştirilebilir deneyimler

Otel ve Tur Satış
sales@delux.com.tr0555 963 7216

Go to Top